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MAR 2 9 2006

OFFICE OF
ENFORCEMENT AND
COMPLIANCE ASSURANCE

Mr. Timothy Hunt

Senior Director, Air Quality Programs
American Forest & Paper Association
1111 19" St., N.W.

Washington, DC 20036

Dear Mr. Hunt:

This letter is in response to the remaining five (5) questions from your October 28, 2005,
E-mail regarding the National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) for
Industrial, Commercial, and Institutional Boilers and Process Heaters (40 CFR Part 63,
Subpart DDDDD).! Your questions, along with our responses are provided below.

1) The rule indicates that records must be kept of the fuel type and quantity burned and
that calculations must be preformed to demonstrate continuous compliance with the fuel
operating limit (whether using performance tests or fuel analysis); however, no averaging
period is specified. What is the averaging period for determining continuous compliance
with the fuel operating limits?

There is no averaging period in the current regulation for determining continuous
compliance with the fuel operating limit. To demonstrate continuous compliance, the owner or
operator must:

keep records of the type and amount of all fuels burned in each
boiler or process heater during the reporting period to demonstrate
that all fuel types and mixtures of fuels burned would either result
in lower emissions of TSM, HCI, and mercury, than the applicable
emission limit for each pollutant (if you demonstrate compliance
through fuel analysis), or result in lower fuel input of TSM,
chlorine, and mercury than the maximum values calculated during
the last performance test (if you demonstrate compliance through
performance testing).

40 CFR Section 63.7540(a)(2)

' A response to two (2) additional questions from the October 28, 2005, E-mail was given in a letter to Timothy
Hunt, Senior Director, Air Quality Programs, American Forest & Paper Association, from Michael Alushin,
Director, Compliance Assessment and Media Programs Division, U.S. EPA, February 3, 2006.
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Emission rate calculations only need to be conducted for the initial compliance
demonstration or when there is a change in the type of fuel or mixture of fuels. Recalculated
emission rates resulting from a change in the fuel type or mixture of fuel must always be less
than the applicable limit. Thus, there is no averaging period for determining continuous
compliance with the fuel operating limits.

2) We plan to use the HBCA for HCI and/or TSM. The demonstration is due no later than
9/13/06, and we will include our HCI and/or Mn stack testing results in the demonstration.
Does this stack test represent a “performance test” implying we must comply with the
operating limits determined during the one year to the compliance date per

section 63.7540(a)(1)? When is the next emissions test required? When do we submit a
notification of compliance status report? Is another performance test required within one
year of the original test?

The stack test conducted as part of the eligibility demonstration for the health-based
compliance alternative (HBCA) does not represent a “performance test” as referred to in 40 CFR
Section 63.7540(a)(1). However, the operating limits for the HBCA are established in the
Title V permit based on the parameters submitted with the eligibility demonstration in
accordance with Section 8(d) of Appendix A to Subpart DDDDD (as amended on
reconsideration). 70 Fed. Reg. 76919, 76935 (Dec. 28, 2005). In accordance with Appendix A,
Section 4 (e), these parameters may include, as appropriate, the site-specific operating limits in
Table 3, which should be established using data from the manganese emissions testing conducted
to demonstrate eligibility for the health-based alternative. However, the operating limits in
Table 3 are not required if other appropriate parameters are submitted for incorporation into the
Title V permit in accordance with section 8(d) of Appendix A.

Y ou must update your eligibility demonstration, which will include stack testing and/or
fuel analysis, and resubmit the demonstration each time any of the parameters that defined your
affected source as eligible for the HBCA, changes in a way that could result in increased HAP
emissions or increased risk from exposure to emissions. Appendix A, Section 11(a). If the
parameters do not change, the owner or operator is not required to update the eligibility
demonstration, and thus would not be required to conduct additional testing.

If an owner or operator chooses multiple compliance options (i.e., stack testing, fuel
analysis, and the HBCA) to demonstrate compliance with Subpart DDDDD, only one
Notification of Compliance Status Report (describing each of the compliance options used by the
source) is required to be submitted for the affected source. The Notification of Compliance
Status Report must be submitted before the close of business on the 60" day following the
completion of performance testing and/or other initial compliance demonstrations according to
Section 60.10(d)(2). 40 CFR Section 63.7545(¢). Although the HBCA eligibility
demonstration is due by September 16, 2006, a Notification of Compliance Status Report is not
necessarily required at that time if other compliance demonstrations are still necessary under
subpart DDDDD. The owner or operator is only required to submit one comprehensive
Notification of Compliance Status Report by the close of business on the 60" day following
completion of the last compliance demonstration.
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If an owner or operator is demonstrating compliance via a stack test, annual tests are
required to be completed between ten and twelve months after the previous test. 40 CFR
Section 63.7515(a). Owners or operators may conduct annual tests less often if they meet the
requirements in 40 CFR Section 63.7515 (b) through (d).

3) Some states require soot blowing during one of the performance test runs. The boiler
MACT rule does not specify this as a test requirement. Is soot blowing required during a
stack test?

Yes. Agency guidance on stack testing states that soot-blowing is a routine operation
constituting representative process conditions. Therefore, soot-blowing should be included
during stack testing. The Agency recognizes that the frequency with which sources perform
soot-blowing as part of their routine operation can vary significantly. Therefore, the Agency
recommends that the amount of soot-blowing required during performance testing be determined
on a case-by-case basis. Refer to the EPA document “Clean Air Act National Stack Testing
Guidance”, dated September 30, 2005, for additional guidance (http://www.epa.gov/compliance/
resources/policies/monitoring/caa/stacktesting.pdf).

4) The rule requires that pH meters have a two-point calibration every 8 hours (40 CFR
Section 63.7525 (f)(3)). The repetitive 8-hour requirement is excessive for the wet scrubber
liquid application and therefore is unnecessarily burdensome. A Compliance Assurance
Monitoring (CAM) technical guidance document from EPA (4.5.5.1) notes clearly that the
8-hour requirement is for the calibration of laboratory pH meters, not online meters. The
document states that calibration of continuous pH meters will be more difficult than lab pH
meters. Additionally, the rule’s calibration schedule is not consistent with some other
MACT regulations for similar applications. For example, 40 CFR Part 63 NESHAP for
Refractory Products Manufacturing, Section 63.9804(e)(4) allows for a weekly pH
calibration, and the application of the pH measurement in the Refractory Products rule is
similar to the Boiler MACT rule, i.e., both are used in wet scrubber liquid applications.
The Boiler MACT pH calibration schedule should be consistent with the similar regulatory
application in the Refractory Products MACT, or, as an alternative, we think it makes
sense that users should be allowed to develop a calibration and maintenance plan that is
sufficient for the application and should follow that plan as a part of compliance. For
example, a two-probe pH system option should be allowed. A two-probe pH system would
ensure a continuous calibration check. Will EPA allow alternate pH calibration plans?

Yes. An owner or operator may submit a request for an alternative pH calibration
schedule on a site-specific basis in accordance with the procedures in 40 CFR Section 63.8(f) for
establishing alternative monitoring methods. Requests should be submitted to the appropriate
EPA regional office for approval.



5) Can a facility demonstrate on a case by case basis that not all chlorine found in a fuel
test is emitted as chlorine gas?

No. Owners or operators have the option to demonstrate eligibility for the compliance
alternative for HCI by either stack testing or fuel analysis testing. If an owner or operator
chooses to use fuel analysis testing, he or she is required to “determine the concentration of
pollutants in the fuel.” 40 CFR Section 63.7521(¢). This provision does not allow pollutants to
be excluded from the fuel analysis based on case-by-case demonstrations. If an owner or
operator wishes to focus on pollutant emissions, stack testing should be used rather than a fuel
analysis. Furthermore, when conducting a fuel analysis under the HBCA option, an owner or
operator is required to . . . assume any chlorine detected will be emitted as Cl,.” Appendix A,
Section 4(a)(1).

This response has been coordinated with the Office of Air Quality Planning and
Standards and the Office of General Counsel. If you have any questions concerning this
determination, please contact Gregory Fried at (202) 564-7016.

Very Truly Yours,

Pfter) Aot fr

Michael S. Alushin, Director
Compliance Assessment and Media Programs Division
Office of Compliance

0g: Jim Eddinger, Office of Air and Radiation
Brian Doster, Office of General Counsel
Mamie Miller, Office of Enforcement and Compliance Assurance



