
QUESTION & ANSWER 

Question:  How long does a generator need to remain at a new status once they have changed 
their status?  For instance, if you are operating a small quantity generator and one month you 
exceed the small quantity generator limits.  You would then become a large quantity generator, 
subject to all applicable requirements.  How long are you required to remain a Large Quantity 
Generator? 
 
Answer: You are required to remain in the status for as long as the waste remains on site.  Once 
the waste has been properly removed from the site, the generator may request to have their status 
changed back to its original status. 

 
Question:  What type of notification is required to the West Virginia Department of 
Environmental Protection when changing status (episodic generator or other)? 
 
Answer:  Written notification to the agency is required.  For episodic generation, you will need 
to notify the agency that you have moved up to a higher category, and notify the agency once 
again once you have properly shipped the waste off-site, and wish to move back down to your 
normal generating category.  Written notification can be in the form of a letter, or you may 
complete a Site Identification Form on-line.  Below is the link to the instructions for obtaining a 
logon and password to the WVDEP Electronic Permitting System, and for completing the Site 
Identification Form on-line.  E-Permitting Instructions (NOTE: The on-line application is the 
preferred method of notification) 
 

Question:  How does episodic generation affect annual/biennial reporting? 
 
Answer:  If you generate greater than 1,000 kg of hazardous waste or greater than 1 kg of 
acutely hazardous waste in a calendar month, anytime during a Biennial Reporting year, you are 
required to complete the Biennial Report for that year. 

 
Question:  Are there hazardous waste generator fees?  If so, how does episodic generation affect 
my hazardous waste generator fee? 
 
Answer:  Under 33 CSR 24, a generator is subject to the fee of the highest generating status for 
the year.  33 CSR 24 states "If the facility of a person subject to this rule is described by more 
than one of the categories identified in Section 5.1, only the category resulting in the highest fee 
shall apply.  No person shall be required to pay more than one category of fees for each facility 
listed in section 5.1." 

 

http://www.wvdep.org/Docs/13994_E-Permitting%20INSTRUCTIONS.pdf

